wanneer vlinderstruik snoeien

Wanneer moet je een vlinderstruik snoeien?

Heb jij een vlinderstruik thuis in de tuin staan of ben je aan het overwegen om er een te plaatsen? Dan ben je in deze blog aan het goede adres! We zullen op deze pagina bespreken hoe je de vlinderstruik het beste kunt snoeien, waarom je dit moet doen en wanneer je dit moet doen! Ook kun je sommige van deze tips gebruiken voor het snoeien van een appelboom. Zo heb je na het lezen van deze blog genoeg kennis om je vlinderstruik goed te kunnen verzorgen, lees dus gauw verder!

Waarom de vlinderstruik snoeien

Het snoeien van je vlinderstruik is niet alleen nodig voor de uitstraling van de plant, maar ook voor de gezondheid van de vlinderstruik. Door regelmatig te snoeien, zorg je ervoor dat de groei van nieuwe scheuten en bloemknoppen gestimuleerd worden. Als je dit niet doet, zal de vlinderstruik niet lang nieuwe bloemen groeien en zal de struik ook niet meer zo gezond blijven als voorheen. Zorg dus dat je je vlinderstruik op tijd snoeit zodat het zo goed mogelijk in tact blijft. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het snoeien van je hortensia’s en het snoeien van je lavendel.

Wanneer moet je de vlinderstruik snoeien

Wanneer je je vlinderstruik precies moet snoeien, is van groot belang. Het zou namelijk zonde van de struik zijn als je het vlinderboom snoeien te vroeg of te laat doet. De beste tijd om de vlinderstruik te snoeien is in het late voorjaar of vroege zomer, nadat de vorstperiode voorbij is. Door het in deze periode te doen, geef je de vlinderstruik de kans om opnieuw te gaan groeien en bloeien. Verder zou je in de herfst een tweede snoeibeurt kunnen uitvoeren om je struik voor te bereiden op de winter. Haal in deze periode de dode en beschadigde takken weg zodat je de struik zo gezond mogelijk kunt houden.

wanneer vlinderstruik snoeien

Soorten vlinderstruiken

Er zijn een aantal soorten vlinderstruiken die je regelmatig tegenkomt. Ze hebben ieder unieke eigenschappen en zijn dan ook vaak relatief simpel van elkaar te onderscheiden. Er zijn een aantal soorten zoals de kleine Blue Chip Buddleja of de White Chip Buddleja. Deze versies worden meestal niet groter dan 65 centimeter en hoeven dan ook niet al te diep gesnoeid te worden.

Ook interessant  Wanneer moet je rozen snoeien?

Laag en hoog snoeien

Bij het snoeien is het verder nog van belang om te kiezen of je graag een hoge of een lagere vlinderstruik wilt hebben. Wanneer je je struik wat lager wilt hebben, is het aan te raden om de takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond af te zagen. Wil je echter een hogere struik, zoals bijvoorbeeld achterin de border, snoei dan wat hoger en laat de vlinderstruik wat meer groeien.

Snoeitips

  • Gebruik het juiste gereedschap: Zorg voor scherpe en schone snoeischaar om een nette en gezonde snede te garanderen. Vermijd het scheuren van takken, omdat dit schade aan de plant kan veroorzaken.
  • Verwijder dode en zieke takken: Begin met het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken om de algehele gezondheid van de struik te bevorderen.
  • Kies je snoeimethode: Bepaal of je laag of hoog wilt snoeien en pas de snoeitechniek dienovereenkomstig toe.
  • Wees geduldig: Snoei niet te veel in één keer, vooral als je de struik rigoureus terugsnoeit. De struik heeft tijd nodig om te herstellen en nieuwe groei te ontwikkelen.
  • Verwijder oude bloemtrossen: Na de bloei is het raadzaam om de oude bloemtrossen te verwijderen, zodat de energie van de plant wordt gericht op nieuwe groei en bloemvorming.

Recent

Wanneer moet je een vakantie boeken?

28/11/2023

Wanneer moet je overwegen een verhuisbedrijf in te schakelen?

27/11/2023

Wanneer moet je zonnepanelen vervangen?

23/11/2023

Wanneer moet je verduurzamen?

23/11/2023

Wanneer moet je planten verwijderen of beschermen?

23/11/2023

Meer in deze categorie

verhuisbedrijf

Wanneer moet je overwegen een verhuisbedrijf in te schakelen?

zonnepanelen

Wanneer moet je zonnepanelen vervangen?

verduurzamen

Wanneer moet je verduurzamen?

notenallergie

Wanneer moet je testen voor notenallergie?

© Copyright Wanneermoetje 2023

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!