Sedum snoeien

Wanneer moet je sedum snoeien?

11/07/2024
|
7

Sedum planten worden steeds vaker gekozen als dijkbekleding vanwege hun veelzijdigheid en duurzaamheid. Tevens geven sedum planten je dak een bijzondere uitstraling. Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze vetplanten is het snoeien. Hoewel het snoeien van sedum niet snel nodig is, kan het helpen de gezondheid en het uiterlijk van de plant te behouden. Hieronder volgt een korte toelichting over de vetplant en wat de voordelen zijn van een sedum dak. Overtuigd? Dan volgt tevens een nadere uitleg over hoe de sedum moet onderhouden en snoeien.

Wat is sedum?

Sedum is een plantengeslacht dat deel uitmaakt van de vetplantenfamilie. Deze vetplanten komen van nature voor in gematigde klimaten over de hele wereld en er zijn honderden verschillende soorten sedum. Sedum is een meerjarige plant die zich kenmerkt door zijn dikke, vlezige bladeren en zijn bloemen die vaak roze, rood, geel of wit zijn. Sedum is zeer winterhard en kan goed tegen droogte, wat het een populaire plant maakt voor gebruik in tuinen en op groene daken. Andere voordelige eigenschappen zijn dat de vetplant goed isoleert, zorgt voor biodiversiteit en water goed vasthoudt. Hierdoor is sedum uitstekend geschikt als begroeiing voor groene daken.

sedum vetplant

Waarom een sedumdak?

Groene daken worden steeds populairder vanwege de milieuvriendelijke eigenschappen. Wanneer je je huis wilt verduurzamen, zijn ecodaken een geschikte oplossing. Tevens worden groende daken steeds meer onderdeel van modern interieur vanwege de esthetische waarde. Sedum staat dat bekend om zijn lichtgewicht en onderhoudsvriendelijke aard. Het is dus een ideale plant voor groene daken. Sedum is bestand tegen diverse weersomstandigheden de plant in staat is om water op te slaan in de bladeren. Hierdoor overleven sedumplanten zowel bij extreme droogte maar ook bij heftige regenval. Daarnaast draagt een sedumdak bij aan de biodiversiteit. Het trekt namelijk dieren en insecten zoals vogels, vlinders, bijen en hommels. Ook de luchtkwaliteit verbetert omdat de planten fijnstof vangen en CO2 opnemen.

Hoe moet je sedum onderhouden?

Sedum is een zeer gemakkelijke plant om te onderhouden. Echter, door rekening te houden met de volgende zaken, kun je de leefomgeving van de plant te optimaliseren:

  • Water: sedum heeft niet veel water nodig en is bestand tegen droogte. Geef de planten alleen water indien er sprake is van een langdurige droge periode. Het best is om de planten in de vroege ochtend of late avond te bewateren. Hierdoor voorkom je dat het water verdampt voordat het de grond intrekt;
  • Zonlicht: sedum houdt van de zon en groeit het beste in direct zonlicht. Zorg ervoor dat de planten ten minste zes uur per dag zonlicht krijgen. Wanneer sedum dient als dak bekleding, zal de plant hoogstwaarschijnlijk voldoende zonuren verkrijgen. Echter, houdt rekening van schaduwen van gebouwen of hoge bomen. Wellicht zul je deze regelmatig moeten snoeien om een zo prettig mogelijk klimaat voor de sedumplanten te realiseren;
  • Bodem: sedum groeit goed in vrijwel alle bodemsoorten. Echter, de voorkeur gaat uit naar goed gedraineerde grond. Een goed gedraineerde grond betreft grondsoorten met een hoge doorlatendheid, zoals zand. Klei en veen behoren, door hun hoge dichtheid, tot de ongedraineerde grondsoorten.
  • Bemesting: hoewel sedum geen meststof nodig heeft om te groeien, kan lichte bemesting in het voorjaar en in de zomer de groei en de bloei van de plant stimuleren.
Ook interessant  Wanneer moet je een carrièreswitch overwegen?

Het realiseren van een optimaal leefklimaat voor de vetplant is altijd te adviseren. Sedum snoeien, is echter optioneel. De plant kan goed overleven zonder snoeien, maar het kan wel de levensduur verlengen en de uitstraling intact houden.

sedum dak

Wanneer moet je sedum snoeien?

Het snoeien van sedum is niet altijd nodig. Echter, het kan helpen om de plant gezond en aantrekkelijk te houden. Wanneer je je sedum planten wilt snoeien, kun je dit het best aan het begin van de zomer of vlak voor de winter doen.

Sedum snoeien winter

In het najaar, rond oktober of november, sterven veel soorten sedumplanten af en worden de stelen en bloemen bruin. Veel mensen kiezen ervoor om in november de vetplanten te snoeien zodat de plant er netjes uit blijft zien. Door vroegtijdig te snoeien kan water in de afgeknipte delen van de plant komen. In de winter kan dit door vorst bevriezen, wat kan leiden tot schade. Omdat de plant in deze koude seizoen afsterft, heeft de sedum geen tijd om zich te herstellen.

Sedum snoeien zomer

De beste tijd om sedum te snoeien is in het voorjaar of de vroege zomer. Dit is namelijk het moment dat de plant net begint met bloeien. De sedum plant is in actieve groei en zal zich, ten opzicht van de winterperiode, juist snel herstellen van snoeien. Echter, wanneer je de sedum in het voorjaar snoeit, begint de bloei van de vetplant iets later. Hierdoor worden de bloemschermen minder groot en vallen ze minder zwaar.

Tevens dien je bij het snoeien te controleren of je een grotere of kleinere sedumsoort hebt. Dit bepaalt de snoeiwijze. Bij de grotere en zwaardere soorten is het eruit knippen van de topjes vaak al voldoende. Bij kleinere soorten dien je de plant geregeld in te korten om te voorkomen dat de sedum over tuinpaden groeit. Uitgebloeide bloemschermen kunnen meteen worden wegknipt tijdens het snoeien. Gebruik een snoeischaar voor kleine oppervlakken en een heggenschaar voor grotere oppervlakken.

Ook interessant  Wanneer moet je een hypotheek aanvragen?

Ook interessant: Wanneer moet je rozen snoeien?

Conclusie

Sedum is een veelzijdige, duurzame en mooie vetplant die perfect is voor groene daken en tuinen. Het onderhoud van sedum is eenvoudig. Met de juiste zorg kan deze vetplant jarenlang meegaan.

Wanneer kun je sedum het best snoeien? Bij voorkeur is dit dus in het voorjaar of aan het begin van de zomer. In het najaar, vlak voor de winter, kan ook. Echter, in deze koude periode dien je voorzichtig te zijn met mogelijke vorst. Door de richtlijnen uit dit artikel te volgen, kun jij en andere organismen optimaal genieten van je sedumplanten!

Recent

Wanneer moet je extra opslagruimte zoeken

11/07/2024

Wanneer moet je een boekhouder inschakelen?

05/07/2024

Wanneer moet je zoeken naar nieuw personeel?

02/07/2024

Wanneer moet je schuilen voor de zon?

27/06/2024

Wanneer moet je een huwelijksaanzoek doen?

26/06/2024

Meer in deze categorie

extra opslagruimte opslagbox in Eindhoven

Wanneer moet je extra opslagruimte zoeken

|
nieuw personeel

Wanneer moet je zoeken naar nieuw personeel?

|
Huis verven

Wanneer moet je je huis schilderen?

|
wanneer advocaat inschakelen cassatie advocaat strafrecht

Wanneer moet je een advocaat inschakelen?

|
© Copyright Wanneermoetje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!