Wanneer moet je hortensia's snoeien?
Ben jij een groot liefhebber van bloemen, bomen en planten? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres. Of je nou hortensia’s in je tuin hebt staan, of erover nadenkt om hortensia’s te planten, wij zullen je er alles over vertellen. Zo weet je na het lezen van deze blog alles wat je moet weten over de plant of hoe en wanneer je de hortensia kunt snoeien. Lees dus gauw verder!
Soorten hortensia’s
Voordat je zomaar aan de slag gaat met het snoeien van je hortensia’s, is het van belang dat je weet welke soort hortensia jij nou in de tuin hebt staan. Het snoeien van de planten is natuurlijk een belangrijk proces en je wilt er dan ook voor zorgen dat je jouw hortensia op de best mogelijke manier snoeit. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten welke hortensia je hebt! Zo hebben veel mensen de boerenhortensia, maar bestaan er ook witte sneeuwbalhortensia’s of langbloeiende hortensia’s. Deze soorten hortensia’s zijn relatief veel voorkomend en zijn te verkrijgen in allerlei kleuren! (Met uitzondering van de witte sneeuwbalhortensia natuurlijk, die is en blijft wit).
Naast de relatief veel voorkomende soorten, zijn er ook een aantal soorten die je minder vaak tegen zult komen. Zo is er ook nog de pluimhortensia, die relatief spitse bloemen heeft, en bestaat er ook nog de eikenbladhortensia. Er zijn dus genoeg verschillende soorten en kleuren te vinden van deze prachtige bloem!
Soorten hout
Om te weten wanneer je je hortensia’s moet snoeien, moet je begrijpen dat er twee soorten hout zijn. Oud hout verwijst naar takken van de hortensia die het afgelopen groeiseizoen ontstaan zijn, wat betekent dat er bloemen ontstaan op de takken van vorig jaar. Nieuw hout verwijst naar takken die in het huidige groeiseizoen zijn ontstaan en waar dus direct bloemen op groeien. Het kennen van deze twee begrippen is van belang voor het bepalen van de methode van snoeien.
Wanneer hortensia snoeien
Wanneer je je hortensia moet snoeien, hangt deels af van de soort die je in je tuin hebt staan. In het algemeen is de ideale tijd om je hortensia’s te snoeien vlak na de winter of vroeg in het voorjaar, oftewel net na de bloeiperiode. Dit geeft de plant namelijk genoeg tijd om weer nieuw hout te laten groeien voordat de winter weer begint. Het is van belang dat hortensia’s die net gesnoeid zijn niet blootgesteld worden aan vorst, want daar kunnen ze niet tegen.
De hortensia’s die op oud hout bloeien, zoals de boerenhortensia en de eikenbladhortensia, kun je vaak het beste snoeien in de late zomer of de vroege herfst. Hortensia’s die echter op nieuw hout bloeien, zoals de pluimhortensia, kun je beter snoeien in de late winter of de vroege herfst. Zo zijn ze altijd klaar voor de winter en de volgende bloeiperiode.
Snoeien hortensia’s, moeilijk of makkelijk?
Het snoeien van je hortensia’s kan misschien lastig lijken, maar dit is het in de praktijk helemaal niet. Wanneer je weet hoe je te werk moet gaan en een beetje voorbereid bent, is het snoeien een makkie. Het is belangrijk dat je weet wanneer je moet snoeien en welke hortensia’s je hebt, maar zodra je dit weet is het snoeien van je hortensia’s geen probleem.
Stappenplan hortensia snoeien
Tot slot is het natuurlijk handig om een stappenplan te kunnen hanteren bij het snoeien van je hortensia. Hieronder vind je daarom een uitleg waarmee iedereen zijn planten zou moeten kunnen snoeien!
- Stap 1: Verwijder dode en zieke takken: Begin met het inspecteren van de hortensia op dode, beschadigde of zieke takken. Snoei deze takken helemaal terug naar de basis van de plant om gezonde groei te bevorderen.
- Stap 2: Verwijder vervolgens de uitgebloeide bloemen door ze helemaal terug te snoeien tot boven een knop of een gezond bladpaar. Dit proces stimuleert de plant om nieuwe bloemknoppen te ontwikkelen voor het volgende groeiseizoen.
- Stap 3: Terugsnoeien van oud hout: Als je een boerenhortensia of eikenbladhortensia hebt, snoei dan de oude takken tot ongeveer 1/3 van hun lengte terug, waarbij je rekening houdt met het behoud van gezonde knoppen.
- Stap 4: Voor de pluimhortensia snoei je een aantal van de oudste takken helemaal terug naar de basis van de plant om de groei van nieuw hout te bevorderen.
- Stap 5: Snoei eventuele overlappende takken: Om de luchtstroom en lichtinval te bevorderen, kun je indien nodig takken snoeien die elkaar overlappen.
- Stap 6: Verwijder tot slot al het snoeiafval rond de hortensia en voeg een laag mulch toe aan de basis om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen.
Vond je deze blog nou interessant en ben je geïnteresseerd in andere blogs met een vergelijkbaar onderwerp? Bekijk dan zeker even onze blog over: Wanneer moet je lavendel snoeien en Wanneer moet je aardappels poten.