notenallergie

Wanneer moet je testen voor notenallergie?

Noten zijn een populaire en voedzame toevoeging aan veel gerechten en snacks. Ze zitten boordevol gezonde vetten, eiwitten en voedingsstoffen. Dat is ook waarom pistachenoten gezond zijn. Maar voor sommige mensen vormen noten een potentieel gevaarlijke bedreiging voor hun gezondheid vanwege een notenallergie. Als je vermoedt dat je een notenallergie hebt is het belangrijk om te weten wanneer je een allergietest moet laten uitvoeren.

Symptomen notenallergie

Een notenallergie kan verschillen van mild tot ernstig en kan levensbedreigend zijn. De symptomen kunnen binnen enkele minuten na blootstelling optreden en zichtbaar zijn. Je kan bijvoorbeeld denken aan huidreacties zoals jeuk, uitslag of netelroos. Ook kunnen je lippen, tong, gezicht of keel opgezwollen raken.

Verder kunnen mensen ook problemen krijgen met de ademhaling. Als ze kortademigheid laten horen of een piepende ademhaling.

Wat te doen

Als je een van deze symptomen ervaart na het eten van noten is het belangrijk om meteen medische hulp te zoeken. Vooral als je weet dat je allergisch bent voor noten. Zelfs een kleine hoeveelheid noten kan ernstige reacties veroorzaken bij mensen met een notenallergie.

Maar wat als je nog nooit noten hebt gegeten en geen idee hebt of je allergisch bent? In dat geval zijn er verschillende redenen om een notenallergietest te overwegen. Als er familieleden zijn met een notenallergie neemt het risico op het ontwikkelen van dezelfde allergie toe. Het is een goed idee om getest te worden als dit het geval is. Als je allergisch bent voor andere voedingsmiddelen of stoffen heb je mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van een notenallergie. Ga dan dus zeker voor een test.

Ook interessant  Wanneer moet je stoppen met alcohol?

Testen notenallergie

De meest gebruikelijke test om te kijken of er sprake is een allergie is de huidpriktest of bloedonderzoek. Bij een huidpriktest brengt een arts een kleine hoeveelheid notenextract aan op je huid en prikt vervolgens door de druppel om te zien of er een allergische reactie optreedt. Bloedonderzoek meet de hoeveelheid allergeen specifieke antilichamen in je bloed en kan helpen bij het identificeren van een allergie.

Vond je deze blog interessant? Lees dan deze blog over wanneer je opener moet worden.

Recent

Wanneer moet je een verpakking bij het restafval weggooien?

29/04/2024

Wanneer moet je op jezelf gaan wonen?

10/04/2024

Wanneer moet je een Netflix-abonnement hebben?

03/04/2024

Wanneer moet je controleren of medicijnen nog houdbaar zijn?

26/03/2024

Wanneer moet je je huis schoonmaken?

21/03/2024

Meer in deze categorie

Op jezelf gaan wonen

Wanneer moet je op jezelf gaan wonen?

Spiegel schoonmaken

Wanneer moet je je huis schoonmaken?

Raam schoonmaken

Wanneer moet je je ramen schoonmaken?

Pratende mensen

Wanneer moet je praten over een verslaving?

© Copyright Wanneermoetje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!