Medicijnen weggooien

Wanneer moet je controleren of medicijnen nog houdbaar zijn?

26/03/2024
|
136

Elk medicijn dat je gebruikt, het maakt niet uit waarvoor, heeft een houdbaarheidsdatum. Hierbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de uiterste gebruiksdatum en de uiterste bewaardatum. Als een verpakking ongeopend is geweest kan een medicijn veilig worden gebruikt tot de uiterste gebruiksdatum. Is een verpakking open, dan is de uiterste bewaardatum van belang. Wil je nog meer weten? Lees dan snel verder!

Waarom een houdbaarheidsdatum?

Als medicijnen eenmaal zijn gefabriceerd, ondergaan ze langzaam veranderingen in de samenstelling. Dit komt door chemische en fysische reacties. Het zorgt ervoor dat de werkzame stof afneemt, giftige stoffen ontstaan of dat de steriliteit achteruitgaat. Fabrikanten proberen deze processen te beïnvloeden door onder meer de verpakking zo goed mogelijk te laten zijn. Zo kan licht een beïnvloedbare factor zijn en worden medicijnen verpakt op een manier dat er zo min mogelijk licht bij kan komen.

Ook wordt er rekening gehouden met de hygiëne. Dit gebeurt door eenmalige verpakkingen te gebruiken of aluminium doordrukstrips. Ook wordt vaak het advies gegeven om medicijnen koel te donker te bewaren ter bescherming.

Tips voor het bewaren van medicijnen

Om medicijnen te bewaren zijn er enkele tips die handig kunnen zijn.

  • Schrijf altijd de datum op de verpakking als je medicijnen hebt geopend.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Was je handen, bewaar tubes en potten met dop en maak tuitjes en pipetjes goed schoon.
  • Lees de bijsluiter voor de exacte bewaaradviezen. 
  • Gooi medicijnen die over datum zijn niet bij het afval, maar breng ze naar de apotheek of naar de milieustraat. Werkzame stoffen in medicijnen zijn namelijk zeer schadelijk voor het milieu.
  • Geef medicijnen nooit ter gebruik aan anderen.
  • Bewaar bij de aanbevolen temperatuur.
  • Sluit na elk gebruik de verpakking af.
Ook interessant  Wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Verpakkingen voor medicijnen

Om ervoor te zorgen dat medicijnen zo lang mogelijk houdbaar blijven, zijn er speciale verpakkingen voor. Zo worden medicijnrollen gebruikt voor medicijnen die goed beschermt moeten zijn tegen vocht en licht. Tabletten kunnen worden verpakt in een blister of een doordrukverpakking, per gebruiksmoment wordt, afhankelijk van het voorschrift, een of meer tabletten uitgedrukt. Doordrukstrips hebben een bedoeling. Bijvoorbeeld omdat een stof in de tablet vocht aantrekt en als dat gebeurt neemt de werkzaamheid af. Het is een veiligheidsmaatregel.

Als laatste hebben verschillende verpakkingen ook een glimmende coating. Dit komt voornamelijk voor bij een pip, capsule of tablet. Zo hebben Plenadren en Efmody een speciale coating zodat deze na inname hun werkzame stof vertraagd afgeven. Bij Acecort is een coating opgenomen voor het maskeren van een nare smaak. Zo heeft iedere soort verpakking zijn eigen functie. Zo zijn er verschillende richtlijnen voor het design van verpakkingen om rekening mee te houden.

Er zijn dus meerdere redenen om de houdbaarheid van medicijnen op verpakkingen in de gaten te houden. Het heeft betrekking op de werking van het medicijn, maar ook met de veiligheid ervan. Wil je ook weten of je jouw medicijnenverpakking bij het restafval mag gooien? Lees hier meer informatie erover.

Recent

Wanneer moet je extra opslagruimte zoeken

11/07/2024

Wanneer moet je sedum snoeien?

11/07/2024

Wanneer moet je een boekhouder inschakelen?

05/07/2024

Wanneer moet je zoeken naar nieuw personeel?

02/07/2024

Wanneer moet je schuilen voor de zon?

27/06/2024

Meer in deze categorie

extra opslagruimte opslagbox in Eindhoven

Wanneer moet je extra opslagruimte zoeken

|
Sedum snoeien

Wanneer moet je sedum snoeien?

|
nieuw personeel

Wanneer moet je zoeken naar nieuw personeel?

|
Huis verven

Wanneer moet je je huis schilderen?

|
© Copyright Wanneermoetje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!