berg plastic blikjes bij restafval

Wanneer moet je een verpakking bij het restafval weggooien?

29/04/2024
|
73

Stel je voor dat je een verpakking in je handen hebt. Je kijkt ernaar en vraagt je af: waar hoort dit eigenlijk thuis? Het antwoord zit 'm in de details. Kijk naar de symbolen op de verpakking - die vertellen je vaak of het recyclebaar is. En vergeet niet de regels van je eigen gemeente te checken. Wil je meer weten over een verpakkingen en restafval? Lees dan verder!

Controleer het materiaal

Een handige richtlijn om te bepalen of een verpakking bij het restafval moet worden weggegooid, is door eerst het materiaal van de verpakking te controleren. Veel verpakkingsmaterialen zijn voorzien van symbolen die aangeven of ze recyclebaar zijn. Dit wordt vaak gedaan door het bekende recycling symbool, bestaande uit drie pijlen die in een cirkel lopen. Als dit symbool op de verpakking staat, kun je ervan uitgaan dat het geschikt is voor recycling en moet het niet bij het restafval worden weggegooid.

Check lokale richtlijnen

Elke gemeente hanteert mogelijk verschillende richtlijnen voor afvalscheiding. Daarom is het verstandig om de specifieke voorschriften van jouw gemeente te raadplegen. Dit kun je doen door de website van je gemeente te bezoeken of door de afvalkalender te raadplegen. Bijvoorbeeld, sommige gemeenten nemen bepaalde soorten verpakkingen op in de plastic recycling, terwijl andere gemeenten deze liever bij het restafval zien.

Scheiden van hard plastic vs. zacht plastic

Een veelvoorkomend dilemma bij het scheiden van verpakkingen is het onderscheid tussen hard plastic en zacht plastic. Over het algemeen kunnen harde plastic verpakkingen worden gerecycled, zoals flessen en flacons. Zacht plastic kan echter vaak niet worden gerecycled en moet bij het restafval worden weggegooid, zoals plastic zakken en folies. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken bij het weggooien van verpakkingen om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden verwerkt. Dit draagt bij aan een duurzamere toekomst. Wil je hier meer over weten of dit voor jou van toepassing is? Lees dan hier meer erover.

Ook interessant  Wanneer moet je een vloer egaliseren?

Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic?

Het ingezamelde plastic wordt eerst verder gesorteerd in verschillende soorten plastic. Vervolgens worden deze plasticsoorten versnipperd, gewassen en tot korrels vermalen. Deze korrels staan ook bekend als granulaat. Van deze korrels kunnen nieuwe plastic korrels worden geproduceerd. Echter kan niet al het verzamelde plastic worden gerecycled. Hiervoor zijn verschillende redenen. Het kan bijvoorbeeld liggen aan het materiaal zelf of omdat het van samengestelde materialen is gemaakt.

Tips plastic weggooien

  • Gooi het plastic thuis in een aparte bak of zak. Samen met het metalen en drinkpakken zorgt plastic vaak voor veel afval in huis.
  • Plasticfolie met een metaallaagje mogen in de plasticinzameling. Denk hierbij aan chip zakken of koffiepakken.
  • Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert moet leeg zijn, maar hoeft niet schoon. Afwassen of omspoelen is niet nodig. Dit gebeurt namelijk in de recyclingfabriek.
  • Voorwerpen van hard plastic mag je inleveren bij de milieustraat. Dit kan bijvoorbeeld speelgoed of snijplanken zijn.
  • Twijfel je of jouw pmd-afval in een doorzichtige vuilniszak moet? Kijk op de site van je gemeente voor meer informatie. Het kan namelijk per gemeente verschillen. Zo kan het ook zijn dat je gemeentelijke belasting moet betalen om het afval op te laten halen.

Het correct scheiden van verpakkingen, inclusief moderne én effectieve verpakkingen is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Door aandacht te besteden aan het materiaal, lokale richtlijnen te volgen, onderscheid te maken tussen harde en zachte plastic verpakkingen dragen we allemaal bij aan een efficiëntere afvalverwerking.

Recent

Wanneer moet je op jezelf gaan wonen?

10/04/2024

Wanneer moet je een Netflix-abonnement hebben?

03/04/2024

Wanneer moet je controleren of medicijnen nog houdbaar zijn?

26/03/2024

Wanneer moet je je huis schoonmaken?

21/03/2024

Wanneer moet je distributieriem vervangen?

19/03/2024

Meer in deze categorie

Medicijnen weggooien

Wanneer moet je controleren of medicijnen nog houdbaar zijn?

|
Distributieriem vervangen

Wanneer moet je distributieriem vervangen?

|
vrachtauto

Wanneer moet je een vergunning aanvragen voor transport?

|
,
112 bellen

Wanneer moet je aangifte doen?

|
© Copyright Wanneermoetje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!