Gezonde frietsaus

Wanneer moet je kiezen voor welke saus bij je friet

Het kiezen van de juiste saus bij je frieten is voor liefhebbers een belangrijke beslissing. Er zijn talloze opties beschikbaar, waarvan de minst bekende en gezonde frietsaus. Daarnaast moet er ook nog rekening gehouden worden met de andere ingrediënten die je in een gerecht gebruikt hebt.
In deze blog gaan we verder in op welke sauzen er allemaal bij frieten passen en wanneer je welke saus zou moeten kiezen.

Verschillende sauzen voor bij je frieten

Zoals net al kort benoemd zijn er vele soorten sauzen voor bij je frieten. De meest bekende zijn; ketchup, currysaus, mayonaise en pindasaus. Ketchup is hierbij de meest traditionele keuze met zijn zoete tomatensmaak. Curry biedt weer een iets kruidige optie en is daarom een ideale combinatie met pittige snacks zoals een vlammetje of een goed gekruide steak. Pindasaus is een exotischere optie en past goed bij zowel friet als rijst. Daarnaast is pindasaus een ideale keuze bij bijna elke snack.
Ben je meer van de klassieke sauzen, dan is mayonaise wellicht de beste optie. Mayonaise lijkt veel op fritessaus, maar er is een duidelijk verschil. Wil je meer weten over het verschil tussen fritessaus en mayonaise, klik dan hier.

Is er ook een gezonde frietsaus?

Een echte gezonde fritessaus is lastig te vinden. Iets wat je kunt doen is kijken naar het aantal calorieën, de hoeveelheid suikers en het vetpercentage.
De fritessaus met de minste calorieën is ketchup, dit zijn er maar 15 per kouder saus. De saus die het slechtste scoort op basis van calorieën is mayonaise, deze heeft 133 calorieën per klodder.
De saus die de minste suikers bevat is verrassend genoeg mayonaise. Mayonaise bevat namelijk maar drie procent suikers, waar curry 25 procent suiker bevat. 
De sauzen die de minste vetten bevatten zijn curry en ketchup. Beide bestaan uit nul procent vet. Mayonaise scoort in de categorie vetten het slechtst doordat het bestaat uit 72 procent vet.

Ook interessant  Wanneer moet je zonnepanelen vervangen?

Als je alles bij elkaar optelt kun je concluderen dat ketchup de beste keuze is als je op zoek bent naar een gezonde frietsaus. Echter, nuttig deze saus met mate. Ondanks dat het de gezondste frietsaus is, betekent niet dat het gezond is om veel te eten. 
Wil je naast het kiezen van een gezonde frietsaus nog meer gezonde keuzes maken? Lees dan hier over wanneer je het beste kunt stoppen met alcohol.

Gezonde frietsaus

Exotische saus combinaties

We hadden het er net al even over dat pindasaus een wat meer exotische keuze is in frietsaus. Er zijn er echter nog veel meer. Denk maar eens aan truffelmayonaise, tzatziki of aioli. Met truffelmayonaise voeg je een heerlijke truffelsmaak toe aan je frieten. Om je frietje nog wat exotischer te maken kun je er ook Parmezaanse kaas toevoegen.
Tzatziki biedt een frisse Griekse twist aan je frieten door middel van komkommer en Griekse yoghurt. Ook is tzatziki een gezondere optie bij een kapsalon dan een standaard knoflooksaus. Aioli is een soort knoflookmayonaise en voegt een intense smaak toe aan je frieten. Deze saus is dan ook de ideale keuze voor knoflook liefhebbers. Ter conclusie; er zijn vele soorten sauzen waar je uit kunt kiezen als je een frietje gaat nuttigen. Of je nu liever een traditionele, gezonde of exotische saus hebt. Wil je graag je eigen friet maken en helemaal bij het begin starten. Lees dan vooral ook onze blog over wanneer je het beste aardappels kunt poten.

Recent

Wanneer moet je stoppen met borstvoeding geven?

11/06/2024

Wanneer moet je vergaderen?

30/05/2024

Wanneer moet je een verpakking bij het restafval weggooien?

29/04/2024

Wanneer moet je op jezelf gaan wonen?

10/04/2024

Wanneer moet je een Netflix-abonnement hebben?

03/04/2024

Meer in deze categorie

Op jezelf gaan wonen

Wanneer moet je op jezelf gaan wonen?

Spiegel schoonmaken

Wanneer moet je je huis schoonmaken?

Raam schoonmaken

Wanneer moet je je ramen schoonmaken?

Pratende mensen

Wanneer moet je praten over een verslaving?

© Copyright Wanneermoetje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!