wanneer zonnebloem zaaien

Wanneer moet je zonnebloemen zaaien?

12/09/2023
|
328

Zonnebloemen zijn onmiskenbaar prachtig en brengen een vleugje zonneschijn in elke tuin. Of je nu een beginnende tuinier bent of al enige ervaring hebt, het zaaien en verzorgen van zonnebloemen kan een verrijkende ervaring zijn. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat je moet weten over het zaaien van zonnebloemen, van de juiste tijd om ze te planten tot het oogsten van hun zaden voor een gezonde snack.

Wat zijn zonnebloemen?

Zonnebloemen (Helianthus annuus) zijn prachtige planten die bekend staan om hun grote, stralende bloemen en hun uitstraling. Zonnebloemen worden vaker geassocieerd met vrolijkheid door mensen en vrijwel iedereen vindt het mooie bloemen. Ook worden ze vaak geassocieerd met zomer en de warme zomerdagen. Niet alleen is dit een favoriete bloem voor mensen, ook bijen en vlinders zijn er dol op. Op het einde van de bloei maakt een zonnebloem, zonnebloempitten aan die weer een favoriet voor vogels zijn.

Waarom zonnebloemen kweken?

Het kweken van zonnebloemen kan een plezierige hobby zijn, maar het heeft naast tijdverdrijf ook andere voordelen. De bloemen trekken bestuivers aan, verbeteren de bodemkwaliteit en kunnen zelfs dienen als natuurlijke schermen voor meer privacy. Kortom, het hebben van zonnebloemen heeft dus meer voordelen dan je zou denken.

Het zaaien van zonnebloemen

Om zonnebloemen te kunnen kweken, moet je natuurlijk eerst zaaien. Met het zaaien van zonnebloemen zijn een aantal dingen waar je je aan moet houden, waaronder de periode waarin je zonnebloemen zaait. In deze paragraaf gaan we je hier meer uitleg over geven, vertellen we je wanneer je zonnebloemen moet zaaien en geven wij je een tip over ruimtebesparend zonnebloemen kweken.

Wanneer moet je zonnebloemen zaaien?

De beste tijd om zonnebloemen te zaaien is in tegenstelling van de tulpen in het voorjaar en dan op het moment dat de vorst voorbij is en de grond is opgewarmd. Het is belangrijk om het juiste moment de zonnebloemen te zaaien, want dit gaat samen met een succesvolle of niet succesvolle groei. De juiste periode kiezen om zonnebloemen te zaaien zal je dus helpen om een beter en hoger resultaat te behalen.

Ook interessant  Wanneer moet je een feest geven

Zonnebloemen in potten

Heb je beperkte ruimte, maar wil je toch graag zonnebloemen kweken? Dan kun je potten gebruiken om deze bloemen te kweken. Let er wel op dat je een grote pot kiest met een goede afwatering en zorg dat je deze op een zonnige locatie plaatst. Wanneer de pot namelijk te klein is kan dit de groei van de zonnebloemen tegengaan. Ook met een slechte afwatering kunnen er problemen ontstaan zoals wortelrot.

zonnebloemen zaaien

Waar moet je zonnebloemen zaaien?

Zonnebloemen zijn redelijk grote bloemen die veel ruimte nodig hebben om succesvol te kunnen groeien. Er wordt dan ook aanbevolen om de bloemen genoeg ruimte te geven, zodat de juiste groei gerealiseerd wordt. Om dit te realiseren, raden wij aan om zonnebloemzaden op 40 cm afstand van elkaar te zaaien. Als alternatief kun je ervoor kiezen om 3 zaden dichtbij elkaar te zaaien en hier later de zwakste uit te verwijderen. Heb je nou echt weinig ruimte? Kweek ze dan in kweekbakjes en doe deze later uitplanten.

Zoals de naam al doet vermoeden is de zonnebloem gek op zon! Dus is het cruciaal om deze bloem te plaatsen op een plek waar veel zon komt. Daarnaast heeft een zonnebloem een vruchtbare bodem nodig en een goede voeding . Dit helpt de zonnebloem namelijk om een goede hoogte te bereiken.

Maar let op, als een zonnebloem te hoog wordt kan deze ook kwetsbaar worden en bijvoorbeeld omvallen. Bij een vol veld zonnebloemen zal je hier niet snel last van hebben, want de bloemen houden elkaar dan tegen.

Een zonnebloem veld inzaaien

We hebben ondertussen antwoord gegeven op de vraag van deze blog: "Wanneer moet je zonnebloemen zaaien?", maar voor we deze blog afsluiten gaan we nog een ding behandelen: het inzaaien van een zonnebloem veld en het oogsten hiervan

Stel je wilt een groot veld met zonnebloemen. Stuk voor stuk inzaaien is dan niet te doen. In plaats daarvan kun je anders te werk gaan. Als eerste moet je de grond ploegen, want zonder geploegde grond gaat er niks groeien. Ploeg de gehele grond tot 25 cm diepte, laat dit enkele dagen drogen en frees dit vervolgens. Nu is het tijd om zonnebloemzaden uit te strooien, maar let op de hoeveelheid! Je hebt er niet heel erg veel nodig, reken op ongeveer 2 gram zaden per m2. Na het zaaien bedek je de zaden met grond. Dit zal ervoor zorgen dat de zaden automatisch de grond in worden gedrukt. Zorg in iedere geval voor minimaal 1 a 2 cm grond als bedekking, want zonnebloempitten zijn zeer gevoelig voor vogelvraat.

Ook interessant  Wanneer moet je een eiwitshake nemen?

Zonnebloemen doen het op elk type grond goed, maar het beste is een beetje zure grond. Idealiter een pH tussen de 6.0 en 7.5. Maar nogmaals, dit maakt niet veel uit. Dus ook als je niet weet wat voor grond je hebt, kun je nog steeds makkelijk zonnebloemen verbouwen.

zonnebloemveld zaaien

Zonnebloemen oogsten

Na het zaaien van de zonnebloemen, gaan we kijken naar het oogsten van zonnebloemen. Dit kun je op een aantal manieren zien. De meest opvallende manier is wanneer de bloem verwelkt en het zadenhoofd gevormd is. Dit geeft aan dat de zonnebloem klaar is om geoogst te worden.

Hoe oogst je zonnebloemen?

Om de zonnebloemen te oogsten volg je deze stappen:

  • Wacht totdat de bloemen verwelkt zijn en het zadenhoofd is gevormd
  • Knip nu de stengel ongeveer 10 cm onder de bloem af
  • Je zonnebloemen zijn nu op de juiste manier geoogst

Vervolgens kun je ervoor kiezen om hier een zonnebloemboeket van te maken of de zonnebloemen gaat gebruiken om nieuwe zonnebloemen te planten.

Conclusie

Na het lezen van deze blog weet je dus meer over het zaaien van zonnebloemen en wanneer je dit moet doen. Ook hebben we je meer uitleg gegeven over het oogsten van zonnebloemen en heb je misschien al gemerkt dat dit niet heel moeilijk is. In essentie lijkt het oogsten van zonnebloemen erg op het oogsten van hortensia of appelbomen. Echter is het oogsten van zonnebloemen een stuk sneller gedaan en hoef je maar met weinig rekening te houden. Kortom, ideaal en snel gedaan.

Lees ook: Wanneer moet je een olijfboom snoeien of wanneer moet je je veranda schoonmaken?

Recent

Wanneer moet je stoppen met borstvoeding geven?

11/06/2024

Wanneer moet je vergaderen?

30/05/2024

Wanneer moet je een verpakking bij het restafval weggooien?

29/04/2024

Wanneer moet je op jezelf gaan wonen?

10/04/2024

Wanneer moet je een Netflix-abonnement hebben?

03/04/2024

Meer in deze categorie

borstvoeding

Wanneer moet je stoppen met borstvoeding geven?

|
vergaderen

Wanneer moet je vergaderen?

|
berg plastic blikjes bij restafval

Wanneer moet je een verpakking bij het restafval weggooien?

|
Medicijnen weggooien

Wanneer moet je controleren of medicijnen nog houdbaar zijn?

|
© Copyright Wanneermoetje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!