planten

Wanneer moet je planten verwijderen of beschermen?

23/11/2023
|
116

Een van de belangrijkste aspecten van tuinieren is het beheren van je planten. In de loop van het jaar kunnen er momenten zijn waarop je een keuze moet maken om planten te beschermen of om ze weg te halen. In deze blog gaan we bespreken wanneer het tijd is om actie te ondernemen in je tuin.

Herfstbladeren en dode takken

In de herfst beginnen bomen en struiken hun bladeren te verliezen en is het mogelijk dat sommige planten dood of verwelkt lijken. Dit is het moment om dode takken en bladeren op te ruimen. Verwijder dode plantendelen om de gezondheid van je tuin te bevorderen en te voorkomen dat schimmels en plagen zich verspreiden.

Vorstwaarschuwing

Wanneer de temperatuur begint te dalen en vorst wordt verspeld is het belangrijk om je vorstgevoelige planten te beschermen. Dit is dan ook de tijd waarbij planten zoals de hortensia gesnoeid mag worden. Je kan ze met lakens, dekens of speciale tuinfolie beschermen om te voorkomen dat ze bevriezen. Je kunt ook mulch rond de basis van de planten aanbrengen om de wortels te isoleren, want op deze manier kan je de wortels beschermen van de vorst.

Overwoekerende planten

Sommige planten zoals bamboe en klimplanten kunnen agressief groeien en andere planten overwoekeren. Als je merkt dat een plant dominant wordt en andere planten verstikt is het tijd om in te grijpen. Het is mogelijk om de overwoekerende plant te verwijderen, want zo kan je ruimte geven aan je gewassen. Het is echter ook mogelijk dat deze planten bij je zonwering beginnen te groeien. Het is verstandig om hier goed op te letten, want anders moet je de zonwering ook schoonmaken.

Ook interessant  Wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Ziekte en plagen

Het detecteren van ziekten en plagen in en vroeg stadium is cruciaal om verdere verspreidingen te voorkomen. Controleer regelmatig je planten op tekenen van problemen zoals verkleurde bladeren, vreemde vlekken of insectenplagen. Neem indien nodig maatregelen zoals het toepassen van biologische bestrijdingsmiddelen of het verwijderen van aangetaste planten. Als je hier niet regelmatig tijd aan besteed dan heb je kans dat je gehele tuin in de problemen komt te zitten.

Verzorging van niet winterharde planten

Sommige planten kunnen niet tegen de kou wat de winter met zich meebrengt. Het is dus belangrijk dat je dit soort weersomstandigheden gaat krijgen dat je gaat oppassen. Je moet hierbij denken aan potplanten, zonnebloemen, tropische planten of gevoelige kruiden, want dit zijn gevoelige planten. Zo is het belangrijk dat je een geschikte overwinteringsplek binnen creëert, maar je kan ze ook beschermen door middel van kou werende materialen.

Recent

Wanneer moet je stoppen met borstvoeding geven?

11/06/2024

Wanneer moet je vergaderen?

30/05/2024

Wanneer moet je een verpakking bij het restafval weggooien?

29/04/2024

Wanneer moet je op jezelf gaan wonen?

10/04/2024

Wanneer moet je een Netflix-abonnement hebben?

03/04/2024

Meer in deze categorie

vrachtauto

Wanneer moet je een vergunning aanvragen voor transport?

|
,
keukenapparatuur

Wanneer moet je keukenapparatuur vervangen?

|

Wanneer moet je een bod doen op een huis?

|
feest

Wanneer moet je een vergunning vragen voor een feest?

|
© Copyright Wanneermoetje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!