hond tandarts

Wanneer moet je met je hond naar de tandarts?

18/10/2023
|
147

Honden zijn geweldige metgezellen die een deel uitmaken van ons dagelijks leven. Als hondenliefhebbers willen we ervoor zorgen dat onze viervoeters een gezond en gelukkig leven leiden. Een belangrijk aspect van de gezondheid van je hond dat soms over het hoofd wordt gezien, is mondgezondheid. Net als bij mensen, kunnen gebitsproblemen bij honden ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Maar wanneer moet je nu eigenlijk met je hond naar de tandarts? In dit artikel gaan we dieper in op tekenen van tandproblemen en wanneer het tijd is om hulp in te schakelen.

Slechte adem

Een van de meest voorkomende tekenen van tandproblemen bij honden is een slechte adem. Als je merkt dat de adem van een hond niet goed ruikt, kan dit wijzen op verschillende problemen. Honden kunnen dan last hebben van tandplak, tandsteen of zelfs tandbederf. Het is dus belangrijk dat de adem regelmatig wordt gecontroleerd. Als de slechte adem een langdurige periode aanhoudt, is het nodig om hulp in te schakelen van een dierenarts. Het kan dan zijn dat de dierenarts je laat langskomen voor een gebitsbehandeling te laten doen.

Kwijlen en overmatig speeksel

Kwijlen en overmatig speeksel kan een teken zijn dat de hond pijn heeft in zijn of haar mond. Dit kan veroorzaakt worden door middel van ontstoken tandvlees of losse tanden. Kwijlen en overmatig speeksel hoeft niet alleen te wijzen op een ontsteking, maar het kan ook wijzen op andere gezondheidsproblemen. Zo kan het mogelijk zijn dat een hond infecties of vergiftigingen heeft opgelopen. Het is belangrijk om bij deze gevallen goed op te letten en meteen contact op te nemen met de dierenarts.

Ook interessant  Wanneer moet je controleren of medicijnen nog houdbaar zijn?

Verlies van eetlust of moeite met eten

Als je hond altijd een grote eter is geweest, maar opeens minder eetlust heeft of meer moeite heeft met kauwen, kunnen gebitsproblemen de oorzaak zijn. Door middel van op te letten tijdens het eten van je hond, kan je deze dingen meteen opmerken. Als een hond tekenen van pijn vertoont, zoals janken en niet eten, is het een noodgeval en is er aan te raden om contact op te nemen met de dierenarts.

Rode of gezwollen tandvlees

Bij honden hoort het tandvlees een roze kleur te hebben. Als je tijdens het controleren ziet dat het tandvlees rood, gezwollen of bloed, kan dit wijzen op tandvlees problemen.

De gezondheid van onze viervoeter is even belangrijk als onze eigen gezondheid. Het is dan ook nodig dat een hond net zo verzorgd wordt als dat wij onszelf verzorgen. In veel gevallen is preventief checken beter dan het te moeten oplossen als het te laat is. Er wordt dan ook aangeraden om de tanden van de hond minimaal 1 keer per week te poetsen om zo vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Naast de gezondheid van je hond moet je ook goed op jezelf letten. Wil je nu meer weten over dingen die jouw eigen gezondheid kunnen verbeteren? Dan raden wij aan om meer over magnesium of creatine te lezen. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat zowel wij als onze viervoeter een gezonder leven heeft.

Vond je dit interessant? Lees ook: wanneer moet je controleren of medicijnen nog houdbaar zijn?

Ook interessant  Wanneer moet je een mondkapje dragen?

Recent

Wanneer moet je extra opslagruimte zoeken

11/07/2024

Wanneer moet je sedum snoeien?

11/07/2024

Wanneer moet je een boekhouder inschakelen?

05/07/2024

Wanneer moet je zoeken naar nieuw personeel?

02/07/2024

Wanneer moet je schuilen voor de zon?

27/06/2024

Meer in deze categorie

© Copyright Wanneermoetje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!