Wanneer moet je faillissement aanvragen?
Het aanvragen van faillissement is een belangrijke beslissing voor bedrijven. Wanneer moet je faillissement aanvragen? Dat vertellen we aan de hand van belangrijke situaties in deze blog. In deze situaties is het overwegen om faillissement aan te vragen enorm belangrijk. Een goed overwogen keuze kan een bedrijf helpen om haar financiële problemen op te lossen en een nieuwe start te maken.
Financiële onhoudbaarheid
Het eerste signaal om faillissement aan te vragen is wanneer het bedrijf financieel onhoudbaar wordt. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in liquiditeitsproblemen, waarbij het niet mogelijk is om je rekeningen op tijd te betalen. Als je merkt dat je constant achterloopt op betalingen aan leveranciers of schuldeisers, is dit een serieus moment om faillissement aan te vragen.
Overmatige schuldenlast
Een ander belangrijk moment om het aanvragen van faillissement in overweging te nemen is wanneer het bedrijf een overmatige schuldenlast heeft. Dit kan het gevolg zijn van onbetaalde financiële verplichtingen, leningen of kredietlijnen. Faillissement kan ervoor zorgen dat deze schuldenlast vermindert. Ook kan het ervoor zorgen een nieuwe start te maken zonder de last van onbetaalbare schulden.
Juridische druk
Een andere situatie is als het bedrijf wordt geconfronteerd met juridische stappen als rechtszaken van schuldeisers of beslagleggingen op activa. Faillissement kan in deze situatie helpen bij het stoppen van lopende juridische procedures. Ook kan het een georganiseerde manier bieden om beter met schuldeisers om te gaan.
Geen uitzicht op herstel
Soms bereikt een bedrijf helaas simpelweg het punt waarop er weinig uitzicht is op herstel. Stappen die genomen kunnen worden om het bedrijf te herstructureren zijn het besparen van kosten en genereren van nieuwe inkomsten. Als dit niet voor verbetering zorgt, kan faillissement de beste optie zijn. Het stelt je namelijk in staat activa te liquideren en de schuldeisers te betalen aan de hand van een wettelijk vastgestelde prioriteitsregeling.
Als laatste redmiddel kun je proberen geld te verdienen door oude materialen met een waarde weg te doen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken wanneer je oude automaterialen in moet leveren. Zo kun je kijken of je nog kapotte materialen hebt en deze vervolgens ergens in leveren tegen geld.
Toekomstige kansen overwegen
Faillissement kan ook nieuwe kansen bieden. Ondernemers kunnen namelijk lessen trekken uit eerdere fouten. Ook kunnen ondernemers een sterker bedrijfsmodel opbouwen. Bovendien kan het een nieuwe ervaring zijn om met een schone lei te beginnen en aan een succesvollere toekomst te werken.
Lees ook: wanneer moet je een merkstrategie bepalen?
Factoren die invloed hebben op je beslissing om faillissement aan te vragen
Een belangrijke factor bij het beslissen over faillissement is de aard van de eigendommen die je bezit. Hier komt een bouwhistorisch onderzoek van pas. Als een bedrijf bijvoorbeeld afhankelijk is van historische gebouwen, kan een bouwhistorisch onderzoek de waarde van activa in kaart brengen. Zo’n onderzoek kan bepalen of renovatie mogelijk is en of verkoop en liquidatie de beste opties zijn. Lees hier meer over een bouwhistorisch onderzoek. Daarnaast spelen ook marktomstandigheden, economische trends en concurrentie een rol in deze beslissing. Het is belangrijk om alle factoren te overwegen voor je het besluit neemt faillissement aan te vragen.
Het aanvragen van een faillissement is een serieuze beslissing die niet 1,2,3 wordt gemaakt. Het is belangrijk grondig te evalueren of het bedrijf zich in een van de bovengenoemde situaties bevindt. Ook kan je hierbij altijd een financiële adviseur of advocaat raadplegen voor je het besluit neemt.
Wat leuk dat je onze blog hebt gelezen! Wil je meer ''wanneer moet je'' blogs lezen? Bekijk dan ook eens deze blogs: wanneer moet je stoelpootdoppen gebruiken of wanneer moet je beginnen met sparen.