112 bellen

Wanneer moet je aangifte doen?

27/02/2024
|
251

In Nederland mag je aangifte doen bij de politie in situaties waarin je slachtoffer of getuigen bent van een strafbaar feit. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om aangifte te doen, bijvoorbeeld voor moord, doodslag en zware mishandeling. Ook als je slachtoffer bent van een woning inbraak is het handig om de politie in te schakelen. Hoe herken je een misdrijf en wat moet je in een noodsituatie doen? Deze blog laat jou zien hoe je een noodsituatie herkent en moet handelen.

Geweldsmisdrijven

Er zijn een heleboel geweldsmisdrijven, misdrijven zoals inbraak, mishandeling en diefstal komen het vaakst voor. Moord, stalking, verkrachting en aanranding zijn de zwaarste vormen van geweldsdelicten. Als er bij jou wordt ingebroken, schakel je zo snel mogelijk een slotenmaker in. Een slotenmaker kan namelijk de geforceerde sloten weer herstellen of vervangen. Ook bieden zij diensten aan om je huis beter te beveiligen. Voor de andere voorbeelden van geweldsmisdrijven schakel je te allen tijde de hulp van de politie in. Bij zedendelicten kan een psycholoog hulp bieden.

Meer weten over wat je moet doen bij een woninginbraak, lees hier dan meer over inbraak tips.

Cybercrime

In het digitale tijdperk is het vaak lastig te onderscheiden wat echt of fake is. In 2021 waren volgens het CBS 9,7 % van de slachtoffers in aanraking gekomen met fraude en online-oplichting. Ook aankoopfraude en hacken scoren hoog in de online vermogensmisdrijven. Wees dus daarom altijd alert. Iets wat heel mooi lijkt, kan tegelijkertijd te mooi zijn om waar te zijn. Let daarom altijd op de URL in de zoekbalk. Als deze link niet begint met ‘https’ of als er een slotje voor staat, is de link niet veilig. Gebruik daarom nooit openbare internetverbindingen om online te bankieren of om belastingaangifte te doen. Dit kan hackers namelijk toegang geven tot je bankgegevens. Tot slot is de meest voor de hand liggende tip, om een sterk wachtwoord uit te kiezen. Een sterk en uniek wachtwoord maakt het voor hackers stukken moeilijker om aan je gegevens te komen.

Ook interessant  Wanneer moet je een feest geven
Cybercrime

Milieudelicten

Ook bij het getuigen van milieudelicten dient er aangifte te worden gedaan. Dit doe je zowel bij de politie als bij het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Deze strafbare feiten kunnen in de vorm van natuurvervuiling, ontbossing en stroperij zijn. Het melden van een milieudelict kan bijdragen aan het behoud van een gezonde en leefbare natuur voor mens en dier.

Misdrijven tegen de openbare orde

Strafbare feiten zoals openbare geweldpleging, brandstichting, vernieling en drugshandel zijn misdrijven die schade toebrengen aan de openbare orde van een bepaald gebied. Hierbij schakel je de politie in. Zij kunnen vervolgens de rechter-commissaris inlichten. Het is mogelijk dat u als getuigen wordt uitgenodigd voor verhoor in het onderzoek voorafgaand aan de rechtszaak.

Andere hulpdiensten

In principe moet je altijd eerst de politie bellen bij een misdrijf. Echter is in sommige gevallen de hulp van de ambulance of de brandweer noodzakelijk, vooral als er spraken is van levensgevaarlijke situaties. Ook bij situaties waar iemand gewond is schakel je de ambulance in. Zij kunnen namelijk eerste hulp verlenen aan het slachtoffer. Wil je zelf werken als hulpdienstverlener kan je wellicht een carrière switch overwegen. Ben je niet in staat zelf eerste hulp te verlenen, neem dan contact op met hulp diensten via het noodnummer: 112. Bij het melden van dierenmishandeling of verwaarlozing doe je aangifte bij het telefoonnummer: 144 redt een dier.

Anoniem een misdaad melden

In Nederland is het in principe niet mogelijk om anoniem aangifte te doen. De politie heeft namelijk je contactgegevens nodig om de aangifte te kunnen ontvangen. Aangiftes zoals seksueel misbruik of kindermishandeling kunnen echter wel anoniem worden gedaan. Sommige misdrijven kunnen zonder je identiteit te onthullen, worden gedaan bij Meld Misdaad Anoniem. Deze onafhankelijke stichting kan de informatie over de misdaad direct doorgeven aan de politie. Deze anonieme melding kan gratis via het nummer: 0800-7000 of via de website van Meld Misdaad Anoniem.

Ook interessant  Wanneer moet je een merkstrategie bepalen?

Recent

Wanneer moet je extra opslagruimte zoeken

11/07/2024

Wanneer moet je sedum snoeien?

11/07/2024

Wanneer moet je een boekhouder inschakelen?

05/07/2024

Wanneer moet je zoeken naar nieuw personeel?

02/07/2024

Wanneer moet je schuilen voor de zon?

27/06/2024

Meer in deze categorie

extra opslagruimte opslagbox in Eindhoven

Wanneer moet je extra opslagruimte zoeken

|
Sedum snoeien

Wanneer moet je sedum snoeien?

|
nieuw personeel

Wanneer moet je zoeken naar nieuw personeel?

|
Huis verven

Wanneer moet je je huis schilderen?

|
© Copyright Wanneermoetje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!